dilluns, 2 de maig del 2011

Crònica a "El Punt": "Un riu de crims" a la Fira del Vi de Falset

Dissabte 30 d'abril Un riu de crims va estar a la Fira del Vi de Falset, on també es va presentar arran de la col·laboració de la Cooperativa Falset-Marçà en el projecte del llibre i, també, en la Trobada de Gènere Negre al Matarranya.

Us deixem amb la notícia publicada a El Punt de les comarques del sud del Principat, amb fotos d'Ignasi Revés.



‘Un riu de crims'

02/05/11 02:00 - Pilar Canalda



La compilació de relats de gènere negre Un riu de crims va tenir una presentació singular i divertida aquest dissabte al Celler Cooperatiu de Falset Marçà, conegut popularment com La Catedral del Vi. Un centenar de persones van acudir-hi, entre els quals hi havia part dels 24 autors participants en les 400 pàgines de la publicació, procedents del sud del Principat, del Matarranya i del Maestrat. En l'acte, el públic va poder degustar el vi Ètim Grenache, de garnatxa negra, que té un etiquetatge vinculat amb l'obra per a la venda exclusiva amb el lot del llibre. D'altra banda, a la tarda es van portar a terme les lectures negres amb tast, on els autors en van llegir diversos fragments maridats amb aquesta varietat de la DO Montsant.

En arribar a la cooperativa, construïda per Cèsar Martinell, els organitzadors van repartir un gotet davant unes imponents tines de fusta. “Ei, al millor preu, gratis!”, van apuntar a l'inici dos dels còmics que van fer la introducció a la doble presentació, guiant els presents per les instal·lacions. En arribar a la sala de bótes hi havia preparada una taula amb ampolles exclusives exposades per fer-hi la degustació i, enfront, el director de la cooperativa i els escriptors. “No volíem que el títol fos massa unívoc, que pot ser avorrit. D'una banda, vam voler fer referència al riu que ens ubica, el qual també representa els 24 relats que van fluint al llarg de les pàgines”, explicava l'escriptor Jordi Pijoan, compilador de les narracions. “Es va deixar força llibertat als autors, però respectant el gènere criminal. De vegades apareix el punt de vista de l'assassí, d'altres són narracions on després del crim i l'intriga es resol el cas o bé fins i tot hi ha finals oberts”.


Pijoan va subratllar el caràcter original del conjunt, que té experiments literaris com els microrelats de Jesús Maria Tibau, amb una llargada de poc més de dues línies cadascun, però que contenen l'essència del gènere. La majoria de narracions estan ubicades a les Terres de l'Ebre, si bé en el cas de l'escriptor Fede Cortes, que és un dels principals impulsors de la iniciativa, va assenyalar que el seu està inspirat en Falset: “Mentre l'escrivia, a més, estava bevent vi de la mateixa població”. Amb tot, la idea va sorgir de la vinculació a la llibreria d'Octavi Serret de Cortes i Pijoan, els quals van madurar el projecte fins a convocar més autors del territori i, ja de cara a la primavera del 2012, s'està preparant un nou llibre de 7 autors de la zona, on es mescli la novel·la històrica i el gènere criminal.

7 comentaris:

  1. Molt, Jesús. Ha estat una forma molt lluïda de presentar el llibre. Los actors que feien la visita a més van fer una readaptació criminal de la seua actuació que va ser boníssima.
    Per cert, ja vas vore que et vaig deixar com l'inventor del nanoconte negre.

    ResponElimina
  2. A mi m'ho van contar. Vaja llàstima no poder assistir...!

    ResponElimina
  3. Enhorabona per l'èxit d'un Riu de Crims, la gent espera més dàquest tema, orgullosa de participar amb "Assassinat al carreró" a vore si puc anar a alguna presentació

    Una abraçada

    El caps radaran!!!Ui! UI!!!

    ResponElimina
  4. Gerard, Glòria: Divendres 20 de maig, a la tarde, presentació a la biblioteca de Tortosa. Convocats esteu!
    Una abraçada!

    ResponElimina
  5. Jo també puc venir el dia 20 a la biblioteca.

    ResponElimina