Jordi Pijoan-López - Barcelona, juny de 2017
Recentment, vaig tenir el plaer de ser convidat com a escriptor del trimestre a la Biblioteca Municipal de Campredó per parlar d'Els àngels de Sóar, novel·la de la meva autoria per la qual ja vaig ser entrevistat en aquest mateix portal farà uns mesos (http://www.muchomasqueunlibro.com/entrevista-a-jordi-pijoan-lopez/). La taula de debat va ser dirigida per Emigdi Subirats, escriptor i notori activista cultural del sud de Catalunya, qui al seu torn és director del club. Com és usual, aquest tipus de trobades són molt més agradables per als escriptors que les típiques presentacions, bàsicament per la proximitat que permeten en el tracte amb els lectors, que intervenen plantejant qüestions sobre el llibre, evitant que l'escriptor doni la seva conferència magistral i sovint rollàs per a l'oient però sobretot per a l'emissor del missatge, el propi escriptor en aquest cas.
![]() |
Les Tres Llebres a l'església d'Anjeux, França |
![]() |
Dibuix que il·lustra l'epíleg de la novel·la (per Manuel Clavero) |
Arribava el moment de les confessions, començant pel fet que el primer projecte “mental” de la novel·la era tant temàticament com en extensió, molt més reduït. El que al principi era una trama limitada al context del moviment pels drets civils de la comunitat gai als Estats Units dels 70 del segle XX, calculant que donaria de si per materialitzar dues-centes pàgines, es va anar ampliant durant el procés de recopilació d'informació per contextualitzar els fets, fins al punt que San Francisco em va portar a Haití, d'aquest país vaig saltar a la castigada Àfrica Negra de la post-descolonització, i ja per tancar el cercle em vaig dirigir a les entranyes dels Estats Units i als nuclis de poder d'Europa, on es defineix el destí més sinistre de la fracció majoritària de la humanitat depauperada.
![]() |
Visita al Club de Lectura de la Biblioteca de Campredó |
Va ser així que la novel·la es va organitzar en parts segons la geografia per on es desenvolupen els fets: Barcelona, San Francisco, Haití, una altra vegada un enganyós San Francisco que és Àfrica, Montana i Salt Lake City com l'Amèrica més profunda, i per finalitzar la Ginebra que és màscara de progrés i el Munic que en un altre temps va crear monstres que encara romanen latents, prests a l'atac. Cadascuna de les parts constitueix un relat tancat en si que alhora aporta elements clau per comprendre el que vindrà a continuació, així com el secret que tanca el conjunt de la trama.
En aquest sentit, es recorre a la figura retòrica del viatge, en aquest cas sensu stricto, però que comporta que el viatge més important no és el que es desenvolupa sobre el sòl terraqüi, sinó el que transita en tota l'amplitud de la ment. El viatge com a iniciació, que obre portes al coneixement; tal com desvetlla un dels dolents de la novel·la (perquè en aquesta novel·la els dolents són molts), en què defineix als tres protagonistes sota el símbol de les tres llebres, el qual remitent al trànsit etern del Sol en el firmament, dia després de dia. Ouroboros on el principi acaba sent el mateix final.
Per tancar, la cita de Nietzche que obre amb l'epíleg de la novel·la: “L'etern rellotge de sorra de l'existència donarà la volta sempre novament, i tu amb ell, corpuscle de pols”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada