dissabte, 29 de gener del 2011

"Un riu de crims": un carregador ple amb 24 bales

Unes breus bios dels 24 autors que participen del recull Un riu de crims.

Teresa Bertran Torres
Amposta
Historiadora i màster en agricultura ecològica per la UB. És autora de les novel·les Terres de salabror, de la qual és editora, i de La missió secreta (Pagès editors), ambdues molt lligades al territori ebrenc, així com nombrosos relats curts publicats conjuntament amb altres escriptors ebrencs. Així mateix, ha guanyat el primer premi de narrativa curta Sant Jordi Ciutat d’Amposta amb la narració Simfonia de Paraules.

Olga Besolí
Jesús-Tortosa
Escriptora, guionista i actriu. Ha escrit la col·lecció de contes infantils il·lustrats Les Contalles de Muniatto de les Germanes Besolí (Onada Edicions). També és autora teatral i de guions cinematogràfics, destacant els guardonats Fins que la mort ens separi (I Premi de Teatre Amateur Terres de l’Ebre 2002), Lowra (Finalista al XI Concurs de guions de curtmetratges “Jornadas de cine Villa de la Almunia 2009”) i Pols de Roses (XXII Premis Miquelet – Premi Micalet de Teatre). En narrativa destaquen els relats breus El Viaje (XXXVI Premi de Contes “Ciudad de Tudela” – Premi Especial d’Integració 2010), L’avi Francesc (1er Accèssit XXVI Premi de Narrativa Cid i Mulet) i la participació en el llibre col·lectiu L'arbreda ebrenca (March Editors).

Txus Carbó Izquierdo
Horta de Sant Joan
Col·laborador usual en revistes o mitjans de comunicació, tractant temes d'immigració i solidaritat (revista de l'ONG SED), ensenyament (Lo Crestall, col·lectiu de mestres de la Terra Alta) o política (www.plataformahorta.org). En el camp de la ficció, compta amb un gran nombre de contes infantils encara inèdits i és un dels autors del recull L'arbreda ebrenca.

Baltasar Casanova Giner
La Cava
En solitari ha publicat els llibres Des de les quatre carreteres , ...històries del Delta, 1949-1999, Cercle en aigües tranquil·les (Premi Vila de Santa Bàrbara 1999) i El darrer llaüt del Delta; així com també ha signat amb Agustí Bertomeu Arri matxo, entra fora (2002) i Vocabulari de boca (2003). Altres certàmens en què ha estat reconegut són el Josep Cid i Mulet 1990, finalista amb I Pandora destapà la caixa; el Terra de Fang 1998, guanyador amb La dolça història de Cintín; i el Premi Òmnium Cultural del Vallès Oriental de Novel·la 2010, guanyador amb Salabror de riu. Així mateix, ha estat corrector d’estil de diversos llibres, col·labora en premsa comarcal i provincial, així com també en guions de programes de jazz.

Gerard Lluís Climent Garcia
Roquetes
De formació humanística. La seva joventut no li ha impedit de col·laborar en diverses revistes locals. El seu gust per l’escriptura i l’art en general l’han animat a obrir els blogs Brevis Coniuratione (http://brevisconiuratione.blogspot.com/, sobre temes històrics) i The Lost Underground Station (http://lostundergroundstationblog.blogspot.com/, més estrictament literari). De prosa imaginativa, perfila ser una ploma destacada de les futures lletres ebrenques.

Fede Cortés
Falset
Creador dels detectius Johnson & Johnson, uns germans detectius que viuen a la plaça de la Quartera de Falset i resolen casos amb el so de fons de la rumba del Gato Pérez; les seves aventures estan recollides a data d'avui en tres volums: De Tots Sants a les rebaixes de gener, La poesia no fa ombra i El català és un misteri poètic?. Ha rebut el Premi Priorat del Concurs Literari de Falset, apartat de prosa (1994) i poesia (2002), i el Premi Torre-Roja de Narrativa 1995 del Jocs Florals de Torroja del Priorat. Així mateix, també ha col·laborat en el llibre col·lectiu L'arbreda ebrenca i la revista La lluna en un cove (núm.19).

Glòria Fandos Gracia
Tortosa
Ha publicat sis reculls de poesia, dos de relats (el darrer, La Sirena de l’Ebre), una biografia (Lo Nostre Teixidor) i una novel·la curta. Ha rebut reconeixements, com ara el Frater d’article d’opinió; en narrativa, el Sant Jordi d’Ulldecona, i el Cid i Mulet de Jesús; guanyadora en poesia del Premi Internacional Fèile Filiochta (Dublín, Irlanda), del Grup Luz de Luna, de la Menció d’Honor de Ca l’Avi i quatre vegades del Premi de Poesia Grup de Dones del Vendrell. És col·laboradora en la premsa local i comarcal i al Canal TE. Presidenta del grup “Poetes de l’Ebre” i membre del Club dels Poetes Desconeguts d'Els Matins de TV3. Creadora de “Poesia Per la Pau” a Ràdio Ràpita. El músic ampostí Tomàs Simon Plazas ha posat melodia a tres dels seus poemes. Ha realitzat els pregons de Festa Major de Samper de Calanda, poble nadiu, i el de Sant Llàtzer.

Juanma Garcia
Roquetes
Sadolla la necessitat d’escriure fins que passa al paper prenent part de la primera antologia de blogs en català La catosfera literària 08. Més tard participa en l’Ebre Blook: Relats d’aigua dolça, també aquell any tasta el món del relat de terror, aportant alguns microrelats al recull de Relats curts de terror, i s’afegeix a l’antologia homenatge d’Octavi Serret, Premi Nacional de Cultura 2009, Octavi Serret: De Vall-de-roures al món . El 2010 col·labora en el recull de relats curts L'arbreda ebrenca, i fa una incursió en el món de la novel·la prenent part de la primera novel·la col·lectiva en català Il·lusions i incerteses.

Isidre Garrido
Arnes
Amant del gènere negre, ha participat amb sengles novel·les policíaques en les edicions de 2009 i 2010 del premi L’H Confidencial; com s'ha pogut comprovar a la premsa quotidiana, no en va ser-ne el guanyador, fet que no desmereix per a res la seva obra. La narració del present recull és la seva primera obra publicada.

Ma Lluïsa Gascon i Prades
Vall-de-roures
Ha publicat el conte La troballa (Editorial Bruño). Així mateix, ha participat en diversos reculls amb altres autors: Ebre blook, relats d’aigua dolça; Octavi Serret: de Vall-de-roures al món; Galeria Ebrenca; Versos de tardor; Totes les sortides dignes; Il·lusions i incerteses; L’arbreda ebrenca i ha publicat en la revista La Lluna en un Cove (núm. 19). En el camp dels premis literaris, ha obtingut reconeixement a les edicions de Contes i Relats de la Ràdio del Bisbat de Girona dels anys 1993-1994; Jocs Florals de Malgrat de Mar dels anys 1993, 1995, 1996, 1997, 1998, 2001, i Certamen de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Barcelona dels anys 1998 i 2002.

Juan Carlos Gil
Vall-de-roures
Ha participat en recopilacions de contes com Ebre blook, L'arbreda ebrenca o Madera de blog, així com també en la novel·la col·lectiva Il·lusions i incerteses. Va ser finalista del primer certamen de relats curts del diari Heraldo de Aragón amb motiu de la diada de Sant Jordi, patró de la Comunitat d'Aragó.

Josep Gironès Descarrega
La Fatarella
Com a llibres publicats, compta amb Fets, anècdotes i contalles de la Fatarella, Vila-seca...; De viu en viu; Paratges d’encís i gent de bona mena; L’art de la pedra en sec a les comarques de Tarragona; L’arquitectura àuria dels templers; La cuina més senzilla d’una dona del terròs; Planys de figuera blanca; Via verda de la Terra Alta i Via verda del Baix Ebre; El Catllar: vivències personals; La cabana; Cròniques de morts, vius i delicats; El major tresor i Viure sense el meu fill. Ha estat guardonat en els premis Rovira i Virgili de Memòries, biografies i autobiografies 2005, Vila d’Ascó 2007 i Sant Carles Borromeu 2008.

Josep Igual
Benicarló
Des dels fonaments de la poesia i el dietarisme ha bastit una obra que també ha conreat la narrativa i el periodisme. Entre els seus darrers títols podem destacar Torn de nit, Faules mamíferes, Quaderns deltaics, Fugida en cercles i No és el que sembla.

Montserrat Medalla
Blanes
Ha participat en nombrosos reculls: L’arbreda ebrenca; Hojas de otoño, poemas en la red; Micro-relats de terror; 365 contes; és una de les autores de la novel·la col·lectiva Il·lusions i incerteses; Garbuix de contes de l’Associació de Relataires en Català. Pel que fa als reconeixements, quedà finalista del premi Joaquim Ruyra – Premis Recull de Blanes, amb Dones de vidre i altres relats; guanyà el primer premi al certamen Dona Més Dona amb Dues paraules i un apòstrof; el primer premi al certamen convocat per Relatsencatala.com, amb Demà t’ho explico, que tinc son; també ha obtingut el segon premi del certamen Peregrinas por el Camino de Santiago amb Mi propio camino.

Andreu Palatsí
Benicarló
Després de trenta anys recollint experiències, Andreu Palatsí debuta en la publicació impresa amb el present recull, amb un cru relat en què combina la cerca de l'essència d'un mateix amb el més pur sang i fetge criminal. Abans, des de fa temps, administra el bloc literari Aïllat i llunyà (http://aillatillunya.blogspot.com/) on té penjada nombrosa obra pròpia. Actualment, treballa en la que serà la seva primera novel·la encara sense títol.

Jordi Peñarroja
Barcelona
En narrativa, ha publicat el llibre de relats El jardí de les tortugues, la novel·la històrica El President a París – ambdues a l'editorial Llibres de l’Índex– i la sàtira La Pàtria Sepulcral. És autor de dos llibres de viatges a través del temps: Barcelona: sentir l’Onze de Setembre – vol.1 i Edificis viatgers de Barcelona, i de la biografia de Narcís Monturiol, ICTINEUS – totes tres amb l'editorial Llibres de l’Índex–; aquesta darrera obra fou precedida per la juvenil Aventures, invents i navegacions d’en Narcís Monturiol. També ha escrit l’article “Fotografia” a la Gran Enciclopèdia Catalana i tres capítols de Museus Singulars de Catalunya.

Jordi Pijoan-López
Tortosa
Junt amb el seu amic Manel Barrera, ha publicat les novel·les negres Tu no m’estimes i la seva seqüela Sang Culé, finalista aquesta darrera dels Premis Brigada 21 a la Millor Novel·la en Català Editada el 2009; ja en solitari, també compta amb el recull de contes Mitja dotzena d'ous. Així mateix, és un dels disset autors que integren Crim.cat, on es recullen els principals creadors de gènere negre i en català, i ha col·laborat en reculls d’autors de les Terres de l'Ebre, com per exemple El riu que parla , Galeria ebrenca i L'arbreda ebrenca. Ha obtingut reconeixements en la narrativa curta, sent guanyador del III Concurs de Conte JoEscric.com amb Una combinació prohibida i finalista al I Concurs Literari d’Humor Negre amb Psicofonia per a principiants. Així mateix, ha estat finalista a les edicions del concurs de contes hiperbreus El Basar de 2005 i 2006 amb les obres Crua Realitat i Sotjada.

Joan Roca
Deltebre
La primera incursió literària va ser amb una sèrie de contes curts que es van publicar a la revista I per què? que editava la Casa de Cultura de l'Ajuntament de Deltebre a finals dels 90. L'any 2001 va guanyar un dels premis literaris Terra de Fang amb l'obra Diabolus o l'estrany cas del senyor Heribert Borromell. La música ocupa gran part del seu temps i també ha escrit cançons per als grups d’on ha format part: primer amb Boira i, actualment, amb Juno. L'obra aportada al present recull suposa la seva primera aventura dins del gènere negre.

Alfred Sala
Barcelona
Ha traduït més de 200 àlbums de còmics (Lucky Luke, Eric Castel, Blake & Mortimer, Blueberry, Carlitos, Garfield, Astèrix...) i ha publicat diversos contes a Cavall Fort, així com també ha participat en els reculls Galeria ebrenca i L'arbreda ebrenca. Ha obtingut nombrosos reconeixements: Finalista al Premi Ferran Canyameres amb el relat Ègara, 146 dC, publicat al Diari de Terrassa, guanyador del Premi de Poesia Francesc Candel amb La talla i el sepulcre, finalista del Premi de Relats Breus “Ciutat de Peníscola” amb L’espàrring, guanyador del Premi de Narracions Breus del Port d'Aiguadolç de Sitges amb La Fusta Negra, finalista del Concurs de Contes Eròtics de Vilanova i la Geltrú amb Estimada Marta i guanyador en una altra edició amb El menovell de sor Alba, guanyador del Premi Ciutat d'Alaior amb la novel·la juvenil Immersió a la prehistòria!, finalista del Premi Miasma de Relats de Terror amb La pilota blava i guanyador en una altra edició amb Jo, el vampir.

Vicent Sanz
Traiguera
Ha publicat el llibre de narracions Cròniques perdudes i la novel·la Partida, a més d’altres relats en llibres col·lectius. Ha guanyat el VII Premi de Contes Alambor amb Olives trencades i timó, el I Premi a la Creació Virtual UOC amb Begudes refrescants i la XX Mostra Literària del Maresme amb El tren de la platja. Manté, entre altres, els blocs Ilercavònia (http://ilercavonia.wordpress.com/) d'opinió sobre les comarques centrals dels Països Catalans, i Triticària (http://vicentsanz.wordpress.com/), de literatura.

Rosa Sarró i Combalía
Arnes
Des de sempre ha practicat la poesia, comptant amb nombrosa obra que encara resta inèdita. També ha escrit el conte juvenil Thur i els gnoms, pendent de publicar. La narració del present recull és la seva primera obra impresa.

Emigdi Subirats
Campredó
A banda d'escriptor, també és investigador literari. Ha publicat quatre novel·les, dos llibres d'història i diverses biografies. Dirigeix el programa radiofònic Lletres Ebrenques a l'emissora Antena Caro.

Ester Suñé Cugat
La Fatarella
Ha publicat els relats L’aprenent i El llorer, dintre de reculls d’autors ebrencs, i el llibre de poesia Esperit de llima, publicat per Editorial Andorra. Ha rebut diversos premis de narrativa, entre els quals destaca l’accèssit concedit per l’Òmnium Cultural del Baix Camp, amb el conte Memòries del passat; el Premi de narrativa Artesa de Segre amb el conte Qüestió d’incontinència; el Premi Llibresebrencs.org de Relats Curts a Internet Per a Joves Ebrencs. Pel que fa a poesia, ha rebut l'accèssit concedit per l’Ajuntament de Centelles amb el recull Trajectòries anhelades durant el Sant Jordi de 2008.

Jesús M. Tibau
Cornudella de Montsant - Tortosa
Si aquest és un llibre de gènere negre, no perdeu el temps pensant si Tibau n'és el culpable. Salta a la vista la seva innocència quan afirma que intenta viure del qüento. Especialitzat en narrativa breu, Cossetània està a punt de publicar el seu cinquè recull de contes, I un cop de vent els despentina, després de Tens un racó dalt del món, Postres de músic, El vertigen del trapezista i Una sortida digna. També ha publicat el poemari A la barana dels teus dits. És coneguda la seva tasca com a blocaire a Tens un racó dalt del món (http://jmtibau.blogspot.com/) i com a presentador i guionista del programa homònim a Canal 21.

2 comentaris:

  1. que ben acompanyat que estic. Gràcies i felicitats per tota la feina que has fet, Jordi

    ResponElimina
  2. Gràcies a tu, i a tots i totes. La feina continua.

    ResponElimina